Riktlinjer för Catch & Release
1. För att minska skadan på fisk som skall återutsättas använd hulling-lös enkelkrok. Alternativt böj in hullingen.
Peang eller tång att avkroka med är det bästa.
Vid problem att avkroka – klipp av linan vid kroken och lämna kroken kvar. Den trillar ut senare av sig själv.
Håv med knutfritt nät är det skonsammaste. För att kunna mäta och uppskatta vikt snabbt är det bra med t.ex. mått uppmärkt på spöet.
Fisken kan även vägas i håven genom att snabbt lyfta den ur vattnet.
2. Vattentemperaturen ska inte vara högre än 18°C. Då föreligger risk för infektion på fisken. Det är inte många dagar på året som temperaturen överstiger 18°C i svenska vattendrag. Man kan också undvika att fiska dessa dagar.
3. Drilla inte fisken så hårt att den inte orkar återhämta sig när du fått den på kroken.
Dra aldrig upp fisken på strandkanten eller bland grus och stenar. Med kroppsskador och skadade fiskfjäll kan den inte överleva.
4. Blöt händerna innan du tar i fisken så att du inte skadar den!
Ta aldrig upp fisken helt ur vattnet. Minst halva gälarna måste vara under vatten hela tiden. Var försiktig så att du inte klämmer den och skadar organ.
Håll fisken framför stjärtfenan med en hand och greppet med andra handen under buken bakom gälarna.
Rör aldrig gälarna eller ögonen.
Håll aldrig fisken upp och ned.
5. Om du måste fotografera – håll fisken i vattnet och lyft upp max 5 sekunder för fotograferingen för att inte riskera överlevnaden.
6. Att repa sig kan ta några minuter för fisken om kampen varit ansträngande. Det är viktigt att hålla fisken stilla i vattnet riktad mot strömmen för att vattnet ska komma in i munnen och ut genom gälarna. Fisken visar tydligt när den är redo att simma iväg – men släpp inte taget om fisken innan den är redo.
|